арахісова паста

Виготовлення арахісової пасти

Сьогодні ми з вами розберемо процес створення такої смачної арахісової пасти. Почнемо ми з самого початку – від посадки до збирання врожаю, а потім внинемо і в сам процес виробництва. Отже, почнемо з посадки арахісу.

Як правило, арахіс починають садити у квітні чи травні, все залежить від клімату в тій чи іншій місцевості. Арахіс відноситься до бобових культур, тому рослина розвивається так само, як і інші бобові. Головною відмінністю арахісу є те, що він росте у землі, а не на поверхні. Цвіте рослина арахісу яскравими жовтими квітками. Коли арахіс відцітає, його пагони в’януть і квіти опускаються до землі. Ось таким нехитрим способом квітка потрапляє в ґрунт і вже там формується плід арахісу. Збір арахісастартує з кінця серпня, але самий пік збору припадає на вересень та жовтень. Під час збирання врожаю бажано, щоб була ясна погода та сухий ґрунт. Земля має бути сухою, щоб вона не прилипала до арахісових стручок і до самої рослини. При зборі врожаю спеціальні машини прямо там відокремлюють арахіс від бадилля і потім відвозять на склад для його подальшого очищення. Там його ще раз очищають, видаляючи залишки пилу, землі, листя та стебел. Після очищення арахіс втрачає у вазі до 20%. Його зберігають на складі у сирому вигляді.

Далі починається лущення. Лущенням називають процес зняття зовнішньої жорсткої оболонки арахісу. Щоб очистити арахіс, його пропускають між рядами валиків, які й ламають зовнішню оболонку, не ушкоджуючи при цьому сам горіх. Поганий арахіс відбраковують, а добрий запаковують і він вирушає далі на переробку.

Чищений та відібраний арахіс потрапляє на сухе обсмажування. Це означає, що арахіс смажать без додавання олії. Як же він обсмажується? Стрічка з арахісом рухається через жаровню, безперервно гойдаючись. У такий спосіб він прожариться рівномірно. Спеціальний прилад показує, коли арахіс повністю готовий, він змінює колір світло-жовтий.

Після того, як арахіс просмажився, його потрібно швидко охолодити, щоб він не почав висихати. Охолоджують арахіс дуже просто, його направляють конвеєром до металевого циліндра, звідки вентилятори витягають гаряче повітря. Охолоджується арахіс до 30 градусів за Цельсієм.

Потім йде процес бланшування – це видалення залишків лушпиння з арахісу, які залишаються після обсмажування. Вилучають лушпиння спеціальними гумовими стрічками, натираючи ними арахіс. Лушпиння має гіркий присмак, тому її видаляють. Потім очищений арахіс просіюють і перевіряють на конвейєрі.

Після того, як арахіс був очищений, його перетирає в пасту спеціальний млин. Арахіс подрібнюють у два етапи: спочатку до середнього помелу, а потім до однорідної текстури. Таким чином з’являється однорідна кремоподібна паста. Під час подрібнення паста нагрівається до 60 град. Цельсія і її знову необхідно остудити до 38 градусів, постійно перемішуючи. У процесі подрібнення арахіс знаходиться під постійним тиском, щоб не утворювалися повітряні бульбашки, що призводять до окислення продукту. Зменшивши процес окислення, виробник таким чином збільшує термін придатності пасти, оскільки мала кількість кисню не дає можливості розвиватися бактеріям та плісняві.

Коли арахісова паста готова, починається процес упаковки. Паста надходить у призначені для неї ємності безперервним потоком під постійним тиском. Щоб унеможливити окислення продукту, використовується вакуумна упаковка, коли банки закриваються. Після цього банки маркують, складають у коробки і там зберігають, доки їх не відправлять на оптові склади чи магазини.